Piharakentaminen voi olla myös ympäristöteko

Tuo otsake voi tuntua ensi lukemalta itsestäänselvyydeltä, ollaanhan luomassa uutta vehreyttä omaan pihaan; tulee nurmea, istutuksia, hieman laatoitusta ja terassia, monenmoista uutta pihapiiriin. Mikäli kaikki tämä tehdään poistamalla vanha ja tuomalla vain uutta tilalle, ei välttämättä ylletä kovin kummoisiin ympäristötekoihin.

Pihaa suunniteltaessa pitää olla visio siitä mitä halutaan; onko tavoitteena helppohoitoinen koko perheen olohuone vai hyötypuutarha kesäkukkineen tai sitten vaikka näiden yhdistelmä. Rajoittavia tekijöitä ovat käytännössä tila ja budjetti. Rakennettava ympäristö antaa myös suuntaa ja kehystä. Suurella budjetilla saa tasamaatontistakin näyttävän pengerrettyine istutuskumpuineen ja lavatanssivalmiine terasseineen. Toisaalta pienellä budjetilla ympäristöä ja harkittuja yksityiskohtia hyödyntäen voi rakentaa persoonallisen ja viihtyisän pienen rivitalopihan, josta saa vielä kesän yrtitkin.

Projektin aluksi kannattaa katsoa mikä lähtee, mikä jää ja mitä voisi kierrättää. Kun hyvin suunnitellussa urakassa on katsottu ylös kaivettavalle maalle varastointialue, voidaan tätä maamassaa näppärästi hyödyntää myöhemmin mahdollisissa täytöissä ja pengerryksissä. Pienellä vaivalla jätemaa useinkin muuttuu ainakin täyttömaaksi, ja tuo näin säästöjä pienissäkin kohteissa. Toisinaan tosin on pakko vain luopua ja viedä materiaali maankaatopaikalle. Tässä vaiheessa tosin noheva ympäristötietoinen urakoitsija ottaa selvää, tarvitaanko jollain toisella omalla tai kollegan työmaalla tämän tyyppistä täyttömaata.

Luonnonmateriaalit ovat useinkin sekä kauniimpia että ympäristöystävällisempiä, mutta luonnollisesti betonituotteita hintavampia ja vaikeampia sekä hitaampia työstää. Tosin kiinalaisella graniitilla voi olla aika raskas hiilijalanjälki, joten tässäkin kannattaa suosia kotimaista. Meillä on Suomessa todella kauniit kivet ja laadukas jalostus. Betonin valmistus on hyvin suuri globaali kasvihuonekaasujen tuottaja, mutta se on edullisuutensa lisäksi moneen taipuva ja suhteellisen huoltovapaa materiaali. Turun alueeltakin löytyy paikallisia tuottajia, joten ei tarvitse raijailla kiviä rekoilla yli puolen Suomen.

Pihoilta löytyy useinkin kaivamisen yhteydessä kiviä, jotka on luonnollisesti hyvä kierrättää, vaikka tukimuuriin. Edullisempia käsittelemättömiä kiviä kuten erikokoisia seulanpääkiviä voi pihassa käyttää moneen muuhunkin tarkoitukseen kuin seinänvierustoille. Komeimmat portaat kyllä tulee graniittista eikä hintakaan ole välttämättä mikään mahdoton. Hyvä ennakoiva suunnittelu, kohteen omien materiaalien kierrätys ja luonnonmateriaalit, mikäli budjetti antaa myöden, antavat hyvän lähtökohdan ympäristöystävällisen pihan toteutukseen. Tässä kaikessa tärkeimpiä ovat kuitenkin visio, joka määrittää toteutuksen sisällön, uskallus sekä luovuus. Tätä käsittelen toisella kerralla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *